Analizele de sânge din al doilea trimestru de sarcină

Analizele de sânge din al doilea trimestru de sarcină

Deși la această vârstă a sarcinii cel mai așteptat moment este cel al ecografiei în urma căreia viitorii părinți vor afla sexul bebelușului, celelalte investigații nu sunt cu nimic mai puțin importante.

Dimpotrivă, pentru că ele vor putea evidenția dacă este vorba despre riscul de malformații sau probleme genetice în ceea ce îl privește pe făt. Unele dintre analizele ce vor fi efectuate în al doilea trimestrul sunt aceleași din primul trimestru, însă lor li se mai adaugă și altele. Așadar, iată care sunt analizele de sânge din trimestrul doi de sarcină.

Hemoleucograma
Medicul urmărește prin această analiză nivelul hemoglobinei din sânge, pentru a putea depista precoce anemia. În cazul în care valoarea hemoglobinei va indica prezența acesteia, medicul poate prescrie administrarea unor suplimente de fier.

Biochimia
În cadrul analizei vor fi măsurate valorile glucozei din sânge, proteinei, lipidelor, enzimelor, mineralelor (calciu, fosfor, potasiu, fier) și a bilirubinei (substanță secretată de ficat).

Testul de toleranță la glucoză
Este un test recomandat în al doilea trimestru tuturor femeilor însărcinate, chiar dacă nu au fost diagnosticate cu diabet gestațional. Explicația este aceea că, de obicei, între săptămânile 24 și 28 de sarcină glicemia crește. Măsurarea nivelului de glucoză se face recoltându-ți-se sânge la un interval de timp după ce ți-a fost dat să bei un pahar de apă cu zahăr.

Triplu test (pentru gravide cu vârsta sub 35 de ani)
Acest test are „misiunea” de a verifica nivelul serului matern de alfa-fetoproteină, estradiol neconjugat și gonadotropină corionică umană. În cazul în care aceste substanțe se găsesc în cantități prea mici sau, dimpotrivă, prea mari, se pune în discuție riscul unor deficiențe de tub neural la făt, cum ar fi Sindrom Down sau Trisomia 18. Triplu test NU pune un diagnostic de Sindrom Down, Sindrom Edwards sau Sindrom Patau, ci doar oferă o estimare a riscului de a dezvolta o sarcină cu anomalii cromozomiale. El este numai un punct de plecare pentru recomandări privind efectuarea unor investigații suplimentare.

Bi-test (pentru gravide cu vârsta peste 35 de ani)
Testul screening indică probabilitatea apariției unor malformații cromozomiale ale fătului. În funcție de rezultatul acestui test se va recomanda și efectuarea amniocentezei, dacă este cazul. Amniocenteza este singura analiză de diagnostic disponibilă care oferă un răspuns de precizie dacă fătul are sau nu o malformație congenitală.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website