Analizele de sânge din primul trimestru de sarcină

Analizele de sânge din primul trimestru de sarcină

Bănuiala că ești însărcinată s-a confirmat printr-un test de sarcină? Felicitări! Începi o călătorie magică de nouă luni, la capătul căreia îți vei strânge bebelușul la piept!

Însă ca până la sfârșitul acestei aventuri să ai certitudinea că atât tu cât și copilul sunteți bine, va trebui să respecți toate recomandările medicului pe care ți l-ai ales să îți supravegheze sarcina. Iar primul lucru pe care acesta ți-l va cere este efectuarea unui set de analize de sânge. Iată care sunt acestea:

Grupa sanguină și Rh
Poate că grupa sanguină o știai deja, dar mai important decât ea este Rh-ul. Dacă al tău este negativ iar al partenerului este pozitiv, fătul îl va moșteni cel mai probabil pe al tatălui. În acest caz, între tine și făt va exista o incompatibilitate Rh (mama Rh negativ – fătul Rh pozitiv). Mai târziu, în al doilea trimestru de sarcină, dozarea de anticorpi D va stabili dacă aceștia sunt sau nu prezenți. În caz afirmativ, ei vor fi ținuți sub control cu tratament, pentru a elimina riscul de avort sau afectare a fătului. În situația inversă – mama Rh pozitiv, fătul Rh negativ -, în primele 72 de ore după naștere ți se va administra un vaccin care să preîntâmpine posibile neplăceri la următoarea sarcină.

Hemoleucograma completă
Această analiză poate evidenția prezența unei posibile infecții în sânge sau a anemiei. Datele sunt furnizate de numărul de globule roșii și albe, de trombocite și de cantitatea de hemoglobină din sânge.

Coagulograma
Este o analiză care vizează viteza de coagulare a sângelui. Menționez că în sarcină este normal ca viteza de coagulare să înregistreze o creștere. Însă o creștere peste valoarea considerată maximă poate fi indiciu de trombofilie, caz în care gravida va trebui atent monitorizată.

Biochimia
În cadrul analizei vor fi măsurate valorile glucozei din sânge, proteinei, lipidelor, enzimelor, mineralelor (calciu, fosfor, potasiu, fier) și a bilirubinei (substanță secretată de ficat).

Serologia hepatitelor B și C
În special în cazul hepatitei B, este important să fie cunoscută prezența acesteia, pentru instituirea imunoprofilaxiei care să asigure o evoluție corespunzătoare a sarcinii și împiedicarea transmiterii virusului la făt în timpul travaliului și nașterii.

Testare sifilis
Este foarte important ca infecția să fie cât mai repede depistată pentru a fi eficient tratată. Altfel, ea se transmite bebelușului la naștere și îi creează mari probleme la nivelul oaselor, dinților, auzului (surditate) și ochilor (orbire).

Testare HIV
Este o analiză necesară în vederea protejării fătului, căruia mama îi poate transmite virusul în trei feluri: la naștere, prin lapte și prin sânge, în timpul sarcinii.

Profilul TORCH
În principiu este bine să fie efectuat înainte de a rămâne însărcinată, dar poate fi recomandat de medic și în primul trimestru. Este un test complex care ajută la identificarea unor infecții care pot fi transmise de la mamă la făt și pot afecta dezvoltarea acestuia pe perioada sarcinii: toxoplasmoză, sifilis, hepatita B, HIV, infecția cu enterovirus, citomegalovirus, herpes simplex și rubeolă.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website