Ce este azoospermia

Ce este azoospermia

azoospermia

Una dintre principalele cauze ale infertilității masculine este azoospermia, o boală ce afectează aproximativ 1% din numărul total al bărbaților de pe glob.

Azoospermia înseamnă că lichidul seminal nu conține spermatozoizi fie pentru că nu pot fi produși, fie pentru că aceștia nu pot ajunge în lichidul seminal. În oricare dintre cazuri, conceperea unui copil nu rămâne doar un vis. Nu este ușor de împlinit, dar nici imposibil cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată și al tratamentelor specifice.

Citește și Infertilitatea la bărbați

Azoospermia poate fi de două tipuri:

Obstructivă – este o afecțiune ce apare la aproximativ 40% dintre bărbați și reprezintă un blocaj la nivelul sistemului ductal, cu alte cuvinte sperma nu se poate amesteca cu restul fluidului ejaculator. Problemele ce pot să apară pe acest traseu al spermei sunt date de vasectomie, absența vaselor deferente (unii bărbați se nasc fără aceste vase care transportă sperma până la uretră și mai apoi spre ejaculare) ori de infecții precum bolile cu transmitere sexuală.

Non-obstructivă – afectează 60% din populația masculină și apare din cauza unei probleme în producția spermei. Acestea se pot datora fie din cauza unor dezechilibre hormonale (cum este sindromul Cushing), fie din cauza unor traumatisme ale testiculelor sau vaselor de sânge din testicule care le împiedică să producă spermatozoizi (variocele). O a treia cauză non-obstructivă se poate datora testiculelor necoborâte, lucru nedepistat și corectat în copilărie.

Știai că un număr normal de spermatozoizi  este de 20 de milioane (sau mai mult) pe ml de spermă?

Simptome și tratament

Din păcate, fără o analiză specifică (spermogramă) nu se poate detecta existența unei probleme a lichidului seminal. Bărbatul poate ejacula normal, lichidul seminal poate avea o culoare normală și totuși lucrurile nu evoluează spre o sarcină a partenerei. Doar un medic specializat în infertilitate poate recomanda care sunt analizele necesare pentru a depista problemele. Odată depistată, azoospemia non-obstructivă se poate trata cu medicație hormonală, care să ajute la creșterea producției de spermatozoizi. Dacă problema este cauzată de varicocel, problema se poate rezolva prin intervenție chirurgicală. În cazul azoospermiei provocată de un blocaj în eliminarea spermatozoizilor, sperma se recolteză direct din testicule și folosită apoi la fertilizarea unui ovul (injectia intracitoplasmatică).

Numărul spermatozoizilor mai poate fi afectat de dietă, frecvența actelor sexuale, consumul de alcool și țigări, stresul fizic și emoțional.

Te-ar mai putea intersa și Despre procedura FIV

One Response to Ce este azoospermia

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website