Hormonul anti-Mullerian

Hormonul anti-Mullerian

7ff822318649951ffe461f04e9f8b448

Testul de sânge AMH (hormonul anti-Mullerian) este un marker semnifiactiv al rezervei ovariene, este cel care vă poate spune ce șanse aveți să rămâneți însărcinată.

Acest test pentru hormonul anti-Mullerian estimează timpul rămas pentru a putea avea o sarcină, dar poate oferi date și despre debutul menopauzei. Este un test necesar mai ales pentru femeile care vor fi supuse unei proceduri de reproducere asistată, cum este fertilizarea in vitro.

Citește și Analize pentru fertilitate

Este important de știu faptul că acest test se referă doar la număr, nu și la calitate. Foliculii pot fi numeroși, dar de o calitate slabă, afectând fertilitatea femeii. În cazul unui FIV, AMH este un factor important în dozarea medicamentelor pentru stimularea ovariană.

Ce este hormonul anti-Mullerian

AMH este un hormon produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creștere din ovar și reprezintă un marker important care poate stabili rezerva ovariană a fiecărei femei. Acest hormon ține în echilibru procesul de producere a ovulelor, astfel că acestea sunt eliberate la fiecare 28 de zile. Nivelul AMH începe să scadă continuu odată cu înaintarea în vârstă. Scăderea este semnificativă odată cu depășirea vârstei de 37 de ani.

Cine ar trebui sa facă testul AMH

Testarea AMH este indicată femeilor care:

  • au probleme de fertilitate
  • au împlinit vârsta de 35 de ani și vor să știe care este rezerva ovariană pentru a-și ”planifica” momentul în care să devină mame
  • au în familie cazuri de menopauză prematură
  • au suferit o intervenție chirugicală la nivelul ovarelor
  • au fost diagnosticate cu endometrioză

Interpretarea rezultatelor

Cu toate că nu se poate spune cu precizie care este valoarea normală a acestor hormoni, iată câteva valori și interpretări orientative:

Valori mai mari de 4,0 ng/ml – indică fertilitate mare, dar și existența ovarelor polichistice

Valori cuprinse între 1,5 – 4,0 ng/ml – reflectă un nivel normal de foliculi

Valori cuprinse între 1,0 – 1,5 ng/ml – indică un nivel aflat în scădere al rezervei ovariene

Valori cuprinse între  0,5 – 1,0 ng/ml – anunță iminența menopauzei

Valori mai mici de 0,5 ng/ml – indică instalarea menopauzei

Recoltatea probei de sânge nu necesită o pregătire specială din partea pacientei. Important de reținut este și faptul că AMH nu prezintă variații, astfel că poate fi recoltat în orice zi a ciclului menstrual.

V-ar putea ajuta cu informații utile și articolul Infertilitatea secundară

 

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website