Ecografia transvaginală

Ecografia transvaginală

Tocmai ai fost la un simplu control ginecologic, iar medicul ți-a recomandat să faci și o ecografie transvaginală? Nu ai de ce să te temi, este doar o investigație ce ajută medicul să stabilească un diagnostic precis. Nu doare, nu este invazivă și nu este iradiantă!

Ecografia transvaginală este una de o calitate superioară unei ecografii abdominale și se recomandă fie pentru urmărirea evoluției unei sarcini, fie în stabilirea unui diagnostic foarte precis. Este o metodă imagistică de investigare a organelor de reproducere feminine – uterul, ovarele, colul uterin, vaginul. Investigația presupune introducerea în vagin a unei sonde ecografice speciale, acoperită de un prezervativ lubrefiat, pentru a reda informații despre organele cercetate. Singura recomandare este ca înainte de examinare, pacienta să urineze pentru a goli vezica.

Nu este nevoie de o pregatire specială pentru această investigație imagistică, putând fi efectuată în orice perioadă a ciclului menstrual. În unele cazuri însă, pentru anumite afecțiuni, medicul poate recomanda efectuarea ecografiei intravaginale în perioade specifice:
• dacă este necesară investigarea grosimii endometrului – ecografia se efectuează în ziua a 22 a ciclulului
• dacă sunt investigați polipii endometriali – ecografia este recomandată după menstruație
• dacă sunt evaluate chisturi ovariene – investigația se face în a doua săptămână de ciclu menstrual

Ecografia intravaginală poate depista unele afecțiuni ale organelor genitale. Astfel, aceasta este recomandată pentru a evalua sângerările vaginale în afara perioadei de menstruație, anormale și a menstruațiile neregulate, a chisturilor ovariene, existența fibroamelor uterine, afecțiunilor endometrului, pentru a afla unele din cauzele durerilor pelvine sau pentru a evalua probleme de infertilitate. De asemenea, are un rol important în detectarea tipurilor de cancer ale organelor genitale –ovarian, de col uterin și endometru. Pe lângă acestea, ecografia transvaginală facilitează diagnosticul în cazul unei sarcini extrauterine (sau ectopice) și, pe lângă aceasta, mai este indicată în sarcină pentru evaluarea riscului de pierdere a sarcinii, evaluarea activității cordului fetal/embrionar, studierea placentei, investigarea unor sângerări asociate sarcinii, monitorizarea dezvoltării embrionare – poate stabili cu exactitate locul în care embrionul este așezat în uter cu o precizie mai mare decât a unei ecografii abdominale, oferind medicului informații mult mai în detaliu despre dezvoltarea embrionului din primele cinci săptămâni de viață.

Ecografia intravaginală nu are contraindicații ori restricții și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Nu este o intervenție invazivă sau iradiantă, nu afectează embrionul și nu durează mult – între 15 și 30 de minute în funcție de ceea ce medicul investighează.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website