Infertilitatea la bărbați

Infertilitatea la bărbați

infertilitatea_masculina

Infertilitatea masculină are drept cauză principală modificarea parametrilor materialului semninal, mai precis a numărului, a motilității și a morfologiei spermatozoizilor. De aceea, orice disfuncție care generează modificarea parametrilor materialului seminal al unui bărbat poate constitui etiologia infertilității masculine.

Un material seminal normal este considerat acela care conţine peste 20.000.000 de spermatozoizi/ml, care au o mobilitate de 50%. Trebuie să menţionăm însă că aceste valori nu sunt unele absolute. Există numeroase situaţii în care materialul seminal se remarcă prin reducerea cantitativă a unuia dintre parametri însă, cu toate acestea, el este fertil. În schimb, valoarea crescută a unui parametru al materialului seminal poate indica o anormalitate sau o patologie.

Inseminarea, prima solutie

Modificarea parametrilor normali ai materialului seminal poate avea drept cauze: inflamaţiile, accidentele la organele genitale, tulburările hormonale, anomaliile genetice (cromozomiale), malformațiile înnăscute sau modificările anatomice dobândite ale tractului genital, varicocelul, fumatul, consumul excesiv de alcool, vârsta avansată a bărbatului, expunerea constantă la temperaturi ridicate (în mediul profesional), tulburările de dinamică sexuală etc.

În situațiile în care infertilitatea masculină nu este gravă, de exemplu atunci când sperma este mai redusă cantitativ decât limitele normalului – sau dacă se observă tulburări ale mucoasei colului uterin, care împiedică pătrunderea spermei în uter – , ca primă soluţie recomandăm inseminarea.

Pentru inseminare se recoltează lichid seminal de la soţ, în ziua în care soţia se află la ovulaţie. Lichidul seminal este supus unei prelucrări în laborator, cu scopul de a alege spermatozoizii „de cea mai bună calitate”, care apoi sunt amplasţi în uter cu ajutorul unui cateter mic. În prezent nu se recomandă cuplurilor să utilizeze mai mult de 3–4 inseminări; după aceste încercări, trebuie aplicată o altă metodă de reproducere asistată.

Cititi mai multe despre inseminare aici

Cu toate progresele înregistrate în domeniul reproducerii umane asistate, în anumite situații de infertilitate masculină singura soluție este apelarea la donarea de spermă. Cuplurile pot alege donatorul în funcție de caracterele dorite (înălțime, culoarea ochilor și a părului, greutate, gradul de pregătire profesională sau grupa sangvină).