Infertilitatea la femei

Infertilitatea la femei

infertilitatea_la_femei

În majoritatea cazurilor, infertilitatea feminină are drept cauză disfuncționalitățile ovulației. Acestea sunt provocate frecvent de sindromul ovarului polichistic sau de insuficiența ovariană primară (menopauza prematură).

Există însă și alte cauze ale infertilității, deloc de neglijat, printre care trebuie amintite: blocarea sau obstrucționarea trompelor uterine (din cauza unor boli inflamatorii pelvine, a unor tulburări hormonale sau a unor intervenții chirurgicale anterioare); afecțiunile uterului (fibroamele uterine), disfuncțiile anatomice și anomaliile congenitale (distrofiile ovariene, uterul dublu), endometrioza, etc.

Factorii care cresc riscul de infertilitate la femei sunt: vârsta, problemele hormonale, fumatul, excesul de alcool, stresul, regimul alimentar nesănătos, obezitatea sau subponderabilitatea și, nu în ultimul rând, bolile cu transmitere sexuală.

Înaintarea în vârstă a femeii reduce semnificativ șansele acesteia de a avea copii. Astfel, pe măsura îmbătrânirii, capacitatea ovarelor de a produce ovule scade substanțial, iar numărul ovulelor disponibile se împuținează. În plus, ovulele respective se dovedesc a fi mai puțin viabile. Pe de altă parte, înaintarea în vârstă antrenează și alte riscuri care dăunează fertilității. Sunt frecvente riscurile privind dezvoltarea unor boli, cele vizând modificarea organelor reproductive interne (micșorarea trompelor și a ovarelor, reducerea greutății uterine, atrofia colului uterin) și, nu în ultimul rând, riscurile de pierdere a sarcinii.