Infertilitatea secundară

Infertilitatea secundară

Când bebelușul cu numărul doi întârzie să apară, cuplul nu se impacientează, mai ales dacă în prima sarcină toate lucrurile au mers normal. Se pune totul pe seama stresului acumulat la serviciu ori a oboselii. Iar gândul unei vacanțe apropiate amână momentul unui control medical de specialitate.

Dacă în trecut o sarcină și nașterea au avut decurs normal, fără nici un fel de probleme sau complicații, puține cupluri se gândesc la faptul că, la distanță de câțiva ani, lucrurile s-ar putea schimba. Și totuși, a doua oară, lucrurile pot să nu mai meargă atât de ușor. Statisticile spun că unul din cinci cupluri care își dorește al doilea copil se confruntă cu infertilitatea secundară. Aceasta din urmă fiind diagnosticul pe care îl primesc acele cupluri care au avut raporturi sexuale neprotejate vreme de un an, de cel puțin trei ori pe săptămână.

Infertilitatea secundara

Ce este infertilitatea secundară?
Așa cum spuneam, infertilitatea secundară este incapacitatea unui cuplu care are deja un copil, de a mai concepe un altul după ce, timp de un an, a avut relații sexuale neprotejate. Din nefericire, bucuria primului copil face destul de repede uitat faptul că o sarcină, fie ea și foarte dorită, nu mai apare. Iar lupta cu infertilitatea secundară e sortită eșecului înainte de a o începe propriu-zis. Multe dintre cuplurile care încearcă să aducă pe lume al doilea copil nu se gândesc la faptul că, la distanță fie și doar de un an de la aducerea pe lume a primului copilaș, ar putea fi afectat de infertilitate secundară. Și din această cauză, nici nu se gândesc ca primă opțiune vizita la un medic specialist. Iar timpul care trece nu este prietenul cuplurilor care își mai doresc un copil.

Cauzele apariției infertilității secundare
Ca și la infertilitatea primară, cauzele apariției aparțin atât femeilor, cât și bărbaților. Dacă ești mămică, este bine să afli că sunt câteva probleme care îți pot afecta fertilitatea. Printre acestea se numără:
• Prezența endometriozei. Endometrioza este o afecțiune caracterizată prin prezența țesutului endometrial în afara cavității uterine, uneori chiar și pe ovare. Afectează femeile cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani.
• Ovulație cu probleme cauzată de prezența sindromului ovarelor polichistice.
• Boli inflamatorii pelviene cauzate de infecții.
• Existența unui fibrom uterin.
• Vârsta înaintată, știut fiind faptul că fertilitatea femeilor scade după împlinirea vârstei de 35 de ani.
• Afecțiuni ale tiroidei.
• Probleme de greutate.
• Afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea, care pot crește riscul pierderii unei eventuale sarcini.

Și afecțiuni ale bărbaților pot fi cauze ale infertilității secundare. Cele mai important sunt:
• bolile cu transmitere sexuală
• anomalii ale spermei: număr redus de spermatozoizi, spermă de o calitate redusă
• boli cronice precum obezitate, diabet, hipertensiune
• vârsta înaintată (mai mare de 40 de ani)
• consumul de alcool și fumatul

Dacă vă doriți o surioară sau un frățior pentru copilașul pe care îl aveți deja, iar momentul se lasă așteptat mai mult decât ați sperat, nu mai amânați vizita la medicul specialist.

Credit foto: pinterest.com

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website