Inflamația colului uterin

Inflamația colului uterin

cervicita

Una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni din sfera ginecologică este inflamația colului uterin, cunoscută și sub numele de cervicită. În cele mai multe dintre cazuri, cervicita este asimptomatică, dar există și cazuri în care inflamația colului uterin apare ca urmare a contactării unor boli cu transmitere sexuală, cum sunt chlamydia și gonoreea.

De cele mai multe ori, cervicita apare în asociere cu inflamația vaginului, iar atunci poartă numele de colpită (sau inflamație cervico-vaginală). Dacă nu este diagnosticată la timp, cervicita poate duce la infertilitate sau, în unele cazuri, la cancer.

Citește și Vârsta afectează fertilitatea

Cum recunoști cervicita
Din nefericire, cervicita nu are nici un fel de simptom la debutul ei. Ea poate fi depistată într-un stadiu de început doar în urma unui control ginecologic. Pe măsură ce avansează boala, simptomele încep să apară:
• Dureri în partea de jos a abdomenului
• Dureri la contactul sexual
• Dureri la menstruație și debit mărit al acesteia
• Mâncărimi, iritații ale organelor genitale externe
• Senzație de usturime la micțiune
• Posibile scurgeri vaginale închise la culoare în perioada dintre menstre

Tipuri, complicații și tratament
În funcție de diagnosticul pus în urma efectuării unui control ginecologic, cervicita poate fi:
acută – infecția este recentă
cronică – infecția a pătruns în organism de mai multă vreme și acționează lent, distrugând treptat țesuturile colului uterin
purulentă – cauza apariției este gonoreea și se poate traduce prin existența puroiului în canalul cervical
virală – infecția a fost cauzată de un virus transmis prin contact sexual (herpes, HPV)
bacteriană – indică faptul că la bază a stat o infecție bacteriană (gonoree)
candidozică – inflamația a apărut pe fondul infecției fungice
nespecifică – apare ca o consecință a vaginitei bacteriene
atrofică – cauza acestui diagnostic o reprezintă inflamația cronică a colului
focală – sunt inflamate doar anumite părți ale mucoasei canalului cervical
Nedepistată la timp, inflamația colului uterin crește riscul de infertilitate, sarcină ectopică, cancer de col uterin, nașteri premature și avorturi spontane. Următorul pas în punerea diagnosticului îl reprezintă efectuarea unor analize de laborator: testul Babeș-Papanicolau și prelevarea unei mostre de secreții din col și vagin. Dacă în urma acestor analize nu a putut fi depistată cauza inflamației, medicul poate cere și o coloposcopie. Un diagnostic corect înseamnă și un tratament medicamentos potrivit (administrat fie pe cale orală, fie local pentru ambii parteneri). Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate, se recomandă intervenția chirurgicală (electrocauterizare, electrorezecție, criochirurgie sau laser), cu scopul de a eliminia celulele anormale de pe suprafața cervixului.

Te-ar putea ajuta cu informații utile și articolul Hormonul anti-Mullerian

Cervicita sau inflamarea colului uterin poate evolua lent, fără dureri, cu scurgeri vaginale nu abundente cu care te-ai putea obișnui fără să le acorzi importanță. Cu cât amâni efectuarea controlului ginecologic, cu atât crește riscul de infertilitate, cancer de col, avort spontan.

credit foto: pinterest.com

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website