Nașterea

Nașterea

nastere_articol

După cele 9 luni de asistență de cel mai înalt nivel profesional în procesul de urmărire a sarcinii, urmează nasterea, fie că este vorba de aducerea pe lume a copilului pe cale naturală, fie de realizarea unei operații de cezariană.

Recomand pacientelor nașterea naturală, în cazul în care sarcina a decurs fără probleme. Operația cezariană este necesară doar în cazurile cu o patologie cunoscută sau în cele în care survin unele probleme în preajma termenului de a naște.

Nașterea naturală prezintă mai multe avantaje pe care viitoarele mame trebuie să le ia în considerare: recuperarea se face mult mai rapid și mai ușor (astfel încât copilul poate fi ținut în brațe, alăptat și îngrijit corespunzător mai repede); uterul nu este incizat (viitoarele sarcini se pot instala mai ușor); disconfortul și durerile de după naștere sunt mult mai mici (femeia se poate ridica din pat după o oră). În plus, după nașterea naturală, mama poate practica exerciții fizice de revenire la greutatea normală mult mai repede, întrucât ea nu a suferit o operație pentru care efortul fizic să fie contraindicat o perioadă de timp.

Pentru noi, medicii, momentul nașterii este întotdeauna unul unic și înălțător. Prima îmbrățișare a nou-născutului, pe care o vedem reflectată în ochii părinților, ne dă întotdeauna energie pentru continuarea călătoriei noastre, pusă în slujba vieții.

În reproducerea asistată medical, nașterea marchează sfârșitul emoționant al tuturor procedurilor, al călătoriei personale a fiecărui partener. Ratele de obținere a unei sarcini în cadrul acestor proceduri depind de metodele aplicate și de vârsta femeii. Cu cât femeia este mai tânără, cu atât reușita unui ciclu FIV este mai mare. Ratele sarcinii sunt revizuite periodic și raportate în cadrul conferințelor internaționale de profil. Clinicile din întreaga lume estimează reușita unui ciclu FIV în marje diferite, cuprinse între 20-35%, în timp ce clinica Genesis din Atena are o rată de succes a procedurii FIV de peste 57%. La rândul lor, prestigioasele jurnale științifice mondiale menționează că rata de succes a sarcinii crește prin repetarea procedurii FIV (până la 4-6 încercări). Indicatorul succesului mediu pentru obținerea unei sarcini este de 4 încercări de fertilizare in vitro, pentru femeia mai tânără de 40 de ani. Pe măsură ce cunoștințele de reproducere umană asistată medical avansează, medicii și biologii reușesc să diminueze ponderea factorilor insuccesului și astfel ratele sarcinii se îmbunătățesc.

În toate clinicile de profil, eşecul unei sarcini la fiecare ciclu continuă să fie un rezultat obişnuit al fertilizării in vitro, care reflectă nivelul internaţional actual de cunoştinţe în acest domeniu. Adeseori, motivul insuccesului nu poate fi explicat, deși profesioniștii domeniului respectă cu strictețe procedurile, utilizează cele mai noi tehnici și fac tot ceea ce este omenește posibil pentru cuplurile care își doresc copii. Singurul lucru care rămâne de făcut este reîncercarea metodei folosite. Însă, grație fertilizării in vitro și a progresului științei, milioane de cupluri din întreaga lume primesc darul neprețuit al vieții.