Sarcina multiplă

Sarcina multiplă

O sarcină multiplă va fi mai atent monitorizată și va presupune mai multă odihnă pentru gravidă.

Uneori, se întâmplă ca sarcina cu gemeni să apară pur și simplu. Alteori, o sarcină gemelară sau cu tripleți poate să apară în urma unei proceduri de fertilizare in vitro. Cert este că bucuria confirmării unei sarcini multiple vine la pachet și o mulțime de temeri și neliniști. Așa că vă propun să lămurim câteva dintre acestea.


În primul rând, sarcina multiplă este definită ca dezvoltarea mai multor embrioni în uter. Este mai frecvent întâlnită atunci când:
● vârsta mamei este mai mare, iar modificările hormonale pot determina eliberarea mai multor ovuli de la nivelul ovarului.
● sarcina apare ca urmare a procedurii de fertilizare in vitro
● există cazuri de sarcini gemelare în istoricul familial

Cel mai frecvent tip de sarcină multiplă este cea gemelară, aproape 1.1% din totalul sarcinilor, urmată de cea cu tripleți și sarcina cu cvadrupleți.
O sarcină gemelară poate fi:
monizogotă – apare când un ovul fertilizat se divizează, rezultând astfel doi embrioni; feții au același sex, aceleași trăsături și caracteristici. sau, altfel spus, sunt gemeni identici. Aceștia pot împărți aceeași placentă, dar fiecare are propriul său sac amniotic. Există însă și cazuri rare când gemenii identici nu se pot separa complet în stadiul de formare a embrionului, caz în care apar gemenii siamezi. Dacă organele importante nu sunt comune pentru cei doi, siamezii pot fi separați prin intervenție chirurgicală.
dizigotă – apare când doi spermatozoizi fecundează două ovule, fiecare geamăn are placentă proprie și sac amniotic, pot avea sex diferit (fată și băiat, două fete sau doi băieți) și nu sunt identici din punct de vedere genetic.

Simptomele unei sarcini multiple sunt aceleași cu cele ale unei sarcini obișnuite, fiind doar ceva mai accentuate ca intensitate. Astfel, anemia, grețurile matinale, sensibilitatea sânilor și stările de oboseală sunt mai accentuate, la fel și creșterea în greutate, precum și creșterea abdomenului. De asemenea, o gravidă cu sarcină multiplă poate resimți destul de timpuriu durerile de spate, apariția varicelor, a cosntipației sau hemoroizilor, respirație îngreunată.

Investigațiile medicale sunt aceleași ca în cazul unei sarcini cu un singur făt, dar frecvența ecografiilor este mai mare, tocmai pentru a monitoriza cât mai atent dezvoltarea feților.

O sarcină multiplă are nevoie de un cantitate mai mare de acid folic, calciu, fier, proteine și minerale. În același timp, alimentația gravidei ar trebui să fie echilibrată din punct de vedere caloric, astfel încât numărul kilogramelor pe care le va acumula nu va fi unul foarte mare (în niciun caz dublu față de numărul kilogramelor luate la o sarcină normală).
Dacă sarcina se dezvoltă firesc și nu există probleme de sănătate pentru mamă, gravida poate face exerciții fizice moderate: înot, alergare ușoara, yoga, pilates, mersul pe bicicletă staționară, plimbări în natură. Orice simptom nou apărut precum presiune în zona pelvină, contracții, sângerări vaginale, picioare și mâini umflate nu trebuie ignorat, iar exercițiile fizice se întrerup.

Complicațiile unei sarcini multimple sunt reprezentate de hipertensiune arterială, naștere prematură, sindromul transfuzor-transfuzat – are loc atunci când gemenii identici nu primesc aceeași cantitate de sânge placentar, iar dezvoltarea lor este diferită -, naștere prin intervenția de cezariană, diabet zaharat gestational, infecții ale tractului urinar, anemie.

O sarcină multiplă va fi mai atent monitorizată și va presupune mai multă odihnă pentru gravidă și încetarea orelor de lucru mai devreme decât în cazul unei sarcini normale.

credit foto: pinterest.com

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website