Sindromul ovarelor polichistice – de la menstruație neregulată la infertilitate

Sindromul ovarelor polichistice – de la menstruație neregulată la infertilitate

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) afectează 5-10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 14 și 44 de ani, fiind o problemă de sănătate considerată comună. Deși încă nu sunt cunoscute cu precizie cauzele producerii acestei afecțiuni, oamenii de știință sunt totuși de părere că implicate sunt moștenirea genetică, rezistența la insulină și dezechilibrele hormonale.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune în care ovarele produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini care sunt de obicei prezenți la femei în cantități mici. Denumirea de sindrom al ovarelor polichistice constă în prezența a numeroase chisturi mici (săculeți plini cu lichid), cu dimensiuni cuprinse între 2 și 9 mm, care se formează la nivelul ovarelor. Acest dezechilibru hormonal interferează cu ovulația normală. Astfel, femeile care suferă de acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat, ceea ce afectează și alte sisteme ale corpului, precum cel metabolic și cardiovascular. Din această cauză, sindromul ovarelor polichistice poate avea ca și consecințe, pe lângă infertilitate, și alte probleme de sănătate precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, apneea sau depresia.

La debut, simptomele afecțiunii sunt ușoare, însă cu timpul ele se intensifică. Este important ca femeia să fie atentă și să nu ignore apariția acestora și nici să le ofere explicații nejustificate. Lista acestor simptome este „bogată”, principalul simptom fiind reprezentat de ciclu menstrual neregulat, cu sângerări abundente. Acestuia i se adaugă durerile pelvine, creșterea în greutate, subțierea firului de păr, apariția unei pilozități excesive pe corp și față, prezența acneei și modificări ale dispoziției care pot ajunge până la stări depresive. Pentru stabilirea corectă a diagnosticului, medicul ginecolog va ține cont de istoricul familial (bunica, mama, sora care suferă de același sindrom), de aspectul general al pacientei, de rezultatele analizelor de sânge, de ecografia transvaginală și de concluziile specialistului endocrinolog.

Fiind o tulburare hormonală complexă, sindromul ovarelor polichistice, având ca și caracteristică anovulația, reprezintă una dintre cauzele infertilității. Tratamentul sindromului ovarelor polichistice se face în funcție de gradul de severitate al acestuia dar și de nevoile pacientei. Pot fi implicate anticoncepționalele (în vederea restabilirii balanței hormonale și a regularității ciclurilor menstruale), antidiabeticele orale (pentru stimularea ovulației prin reducerea nivelului de insulină), medicația antiandrogenică, stimularea ovariană sau drillingul ovarian (atunci când răspunsul la stimularea ovariană este redus sau absent).
Atunci când tratamentele medicamentoase și intervenția chirurgicală (drillingul) nu funcționează, pentru obținerea unei sarcini la o pacientă diagnosticată cu sindrom al ovarelor polichistice se recomandă fertilizarea in vitro.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website