Totul despre endometru

Totul despre endometru

Uterul – care are o grosime considerabilă – este alcătuit din trei straturi: tunica seroasă, miometrul și endometrul, fiecare având un rol bine determinat. Noi vom pune în articolul de față reflectorul pe endometru, acea căptușeală interioară a uterului cu un rol major în concepție.

Tunica seroasă este partea exterioară a uterului, cea care secretă un fluid care previne frecarea dintre uter și organele aflate în apropierea sa. Miometrul este cel mai gros strat al uterului, format din țesut muscular, cel care în timpul sarcinii se extinde pentru a găzdui copilul în creștere, iar în timpul nașterii se contractă pentru a ajuta la expulzia fătului. Cel de-al treilea strat, care reprezintă căptușeala interioară a uterului, este endometrul. Acesta suferă modificări de grosime în fiecare lună, fiind pregătit ca, dacă are loc concepția, să primească blastocistul (ovulul fecundat) ce se implantează în acest strat. În timpul sarcinii, glandele și vasele de sânge ale endometrului continuă să crească în număr și dimensiune. Spațiile vasculare fuzionează și devin interconectate, formând placenta, care furnizează oxigen și nutrienți embrionului și, ulterior, fetusului.
Atunci când concepția nu are loc, endometrul este eliminat prin menstră. Endometrul este și el format, la rândul său, din trei straturi: bazal, spongios și compact. Cel spongios și cel compact se schimbă dramatic pe parcursul ciclului menstrual. Împreună, aceste două straturi sunt cunoscute sub numele de strat funcțional. Stratul funcțional al endometrului parcurge unele etape, la fiecare ciclu:

  1. Faza proliferativă – când endometrul se îngroașă, pregătind pântecele pentru un embrion. Această etapă începe în prima zi a menstruației și continuă până la ovulație.
    Hormonul estrogen este vital pentru formarea unui endometru sănătos. Dacă nivelurile de estrogen sunt prea mici sau prea mari, acest fapt poate duce la un endometru prea subțire sau prea gros. Endometrul devine, de asemenea, vascularizat în această fază.
  2. Faza secretorie – momentul în care endometrul începe să secrete substanțe nutritive și fluide esențiale.
    Progesteronul este hormonul esențial pentru această fază care începe după ovulație și continuă până la menstruație. Glandele endometrului secretă proteine, lipide și glicogen. Acestea sunt necesare pentru a hrăni embrionul. De asemenea, acestea împiedică ruperea endometrului. Dacă un embrion se implantează în peretele endometrului, placenta în curs de dezvoltare va începe să secrete hormonul gonadotropic corionic uman (hCG). Acest hormon de sarcină semnalează corpului luteal să continue să producă progesteron, pentru a menține endometrul. Dacă un embrion nu se implantează în endometru, corpul luteal începe să se descompună, ceea ce duce la scăderea nivelului de progesteron. Când progesteronul scade, glandele endometrului nu vor mai secreta fluidele care îl întrețineau. De asemenea, odată cu retragerea progesteronului, arterele care alimentau endometrul cu flux de sânge încep să se restrângă. Acest lucru duce apoi la descompunerea stratului funcțional al endometrului care, în cele din urmă, va fi eliminat din uter prin menstră iar ciclul începe din nou.

Grosimea… contează!

Un endometru prea subțire sau gros poate reduce șansele obținerii unei sarcini. Cercetările au descoperit că grosimea acestuia poate afecta negativ implantarea embrionului sau poate crește șansele de avort. Un endometru subțire poate fi, de asemenea, și cauză de infertilitate. Rezultatele studiilor suspectează că utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive provoacă subțierea temporară a endometrului.

Ce este endometrioza

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul endometrial se găsește în afara cavității uterine. Aceasta poate afecta atât uterul cât și ovarele, trompele uterine, intestinele sau alte organe situate în cavitatea abdominală, în proximitatea uterului (și nu numai). Endometrioza este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu infertilitatea.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website