Totul despre trombofilie și legătura ei cu infertilitatea

Totul despre trombofilie și legătura ei cu infertilitatea

Trombofilia este o afecțiune în care sângele are o tendință crescută de a se coagula în vase, formând cheaguri care blochează circulația. Deși capacitatea de coagulare a sângelui, în sine, este un lucru bun pentru că oprește sîngerarea în cazul rănirii unui vas, în afara acestei situații cheagurile sunt un pericol și reprezintă o reală amenințare. Cheagurile de sânge (denumite trombi) desprinse de la locul formării lor circulă prin fluxul sanguin, deplasându-se către organe vitale precum inima, plămânii sau creierul și pot bloca circulația sângelui. Persoanele cu trombofilie au un risc crescut de a dezvolta tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară, atac de cord sau accident vascular cerebral. Datele statistice arată că trombofilia apare la una din cinci persoane. Însă, cum diagnosticarea se face abia după apariția cheagului de sânge, este dificil de spus câte persoane sunt predispuse la această afecțiune, de vreme ce ea este asimptomatică.
Trombofilia poate fi ereditară (mutația este moștenită de la părinți) sau dobândită pe parcursul vieții, ca și consecință a unor probleme medicale (după intervenții chirurgicale, traumatisme ale membrelor, cancer). Cele mai frecvente tipuri de trombofilie ereditară sunt mutațiile Factorului V Leiden și protrombinei (Factorul II).

Trombofilia și avortul spontan
A căuta cauza infertilității poate fi un proces de medie sau lungă durată, pentru a exclude, pe rând toate posibilitățile. Și când spun „cauzele infertilității” nu mă refer doar la incapacitatea de a concepe ci și la aceea de a menține o sarcină. Un procent de 40-50% din cazurile de avort spontan este asociat cu trombofilia, ceea ce face ca aceasta să fie considerată o cauză importantă de infertilitate. O gravidă cu trombofilie va prezenta un risc mai mare de a suferi de tromboză venoasă profundă sau de a se confrunta cu complicații ale sarcinii precum avortul spontan, placenta abruptio (dezlipirea de placentă), preeclampsie severă sau nașterea unui făt mort. Întreaga vină o poartă cheagul care blochează fluxul de sânge la nivel placentar. Lipsit de oxigen și hrană, embrionul sau fetusul moare și este eliminat spontan.

Cu tratament, sarcina este posibilă!
Diagnosticul de trombofilie poate fi pus în urma unor teste genetice. Acestea sunt recomandate în primul rând în cazul avorturilor repetate care nu au o explicație evidentă. De asemenea, mai sunt recomandate femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice sau de diabet. Trombofilia nu exclude posibilitatea ca o femeie cu acest diagnostic să devină mamă. Colaborarea dintre specialistul în infertilitate și un hematolog cu experiență în tratarea trombofiliei la gravide, tratamentul anticoagulant prescris și monitorizarea sarcinii pot avea ca rezultat final un bebeluș sănătos.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website